Logo van Santos world store

Rohloff

De Rohloff-naaf is de laatste jaren steeds meer in trek bij zowel vakantiefietsers, mountainbikers als woonwerk- en weekend-fietsers. 

De Rohloff versnellingsnaaf heeft 14 versnellingen die in het achterwiel zitten ingebouwd. De 14 versnellingen komen wat bereik betreft overeen met een fiets met drie voorbladen en een 9-speed cassette achter. 

Onderhoudsarm
Het grote voordeel is dat deze naaf nagenoeg onderhoudsvrij is. In tegenstelling tot een gangbaar derailleursysteem, loopt de ketting recht en is daardoor minder aan slijtage onderhevig. De Rohloff-naaf vergt eens in de 5.000 kilometer onderhoud. 

Schakelgemak
Met de draaischakelaar aan de rechterkant op het stuur, kun je schakelen zonder dat je hoeft op te letten of de ketting scheef staat. Bovendien schakelt het razendsnel en hoef je niet te wachten tot de ketting op een ander blad ligt. 

Degelijk 
Vooral voor vakantiefieters is een Rohloff ideaal. Immers een gemiddelde vakantiefietser neemt zijn fiets mee in het vliegtuig en daar gaat wel eens iets mis. Een Rohloff is veel degelijker dan een achterderailleur en kan bijna niet stuk. Een Rohloff-naaf kan niet verbuigen of verlopen. 

Geen grote stappen
Je kent het gevoel vast wel. Je wilt iets lichter trappen, maar als je schakelt, fiets je meteen heel erg licht.Of je wilt iets zwaarder trappen en na een tandje afschakelen trap je te zwaar. Ik heb gemerkt dat de stapjes bij een Rohloff-naaf wat dichter bij elkaar liggen dan bij een normale standaard Shimano-cassette. In een vlakker landschap is het erg prettig om iets lichter of iets zwaarder te trappen. Stilstaand terugschakelen 
Vooral op een tandem is een Rohloff-naaf makkelijk. Als je stilstaat en je wilt wegrijden is dat op een tandem een kwestie van aftellen en met z’n tweeën in een keer weg. Als je niet terug-geschakeld hebt, is dat dus zwaar trappen, vervelend. Met een Rohloff-naaf kun je vanuit stilstand terugschakelen.

 
Wilt u ook de binnenkant van de Rohloff naaf bekijken? Bij ons kan dit!
 
 
 
Zie ook:

- Prijsvergelijking derailleursysteem versus Rohloff-systeem
- Rohloff voor gevorderden

- Riemaandrijving Carbon Gates