's Herenstraat 3a, 3155 SH Maasland  T: 010 - 59 123 18 | E: info@robsbikecenter.nl

Brede of smalle fietsbanden?

We willen allemaal zo goed mogelijk fietsen maar wat fietst dan het beste? Laten we het eens over de breedte van een buitenband hebben.
Een smalle of juist een brede band, kwestie van snelheid of karakter?

Deze vraag horen wij veel in onze winkel. Zowel bij de aanschaf van een fiets, onderhoudsbeurt of wanneer het gesprek in de winkel over het fietsen gaat. Een vraag waar, naar ik verwacht, meerdere goede antwoorden op mogelijk zijn.

Het klinkt logisch en aannemelijk dat een smalle band juist minder rolweerstand heeft omdat deze met een klein oppervlak contact maakt met de ondergrond. Een brede band zou logischerwijs een breder contactoppervlak hebben en hierdoor meer wrijving krijgen en dus meer weerstand ondervinden. Zwaar rijden zou een logisch gevolg zijn.
Maar hoe zit het dan met een zogenaamde ballonband uitvoering zoals bijvoorbeeld Schwalbe tegenwoordig toepast?*

Een mooie vraag om uitgebreid in de praktijk te testen. Want waar hebben we nu meer aan. Testresultaten vanaf een statische machine of een praktijktest door weer en wind.
Hoewel een testbank zeker zijn nut heeft heb ik de verschillende bandbreedte over langere tijd buiten in het echt getest tijdens mijn woon- werk ritten.

Het testparcours gaat vanuit mijn schuur in Vlaardingen tot in de tuin van Rob’s Bikecenter in Maasland. De afstand is 6,5 km enkele rit. In de ochtend naar westelijke richting en ’s avond oostwaarts weer naar huis. Wind mee of wind tegen gegarandeerd. Evenals het verschillende weertype en lichamelijke toestand. De ene keer voor de wind in de zon en de andere keer flink verkouden. Een realistischer praktijktest kan het volgens mijn niet opleveren.

De Schwalbe Super Moto 60 mm vouwband daar ben ik mee begonnen. Met een spanning van 2 bar in de band heb ik 100 kilometer gereden en daarna de tijd, spanning verloop en gemiddelde snelheid genoteerd. Een ½ bar erbij en weer 100 kilometer gereden en de gegevens genoteerd. Tot er de maximale spanning van 4 bar bereikt was. Vervolgens heb ik nog 500 kilometer gereden met de bandenspanning die ik het prettigst vond – 2,7 t/m 3 bar – om een goede indruk van de band te krijgen.

Houdt banden goed op spanning
Smalle en brede banden

Voor de smalle band heb ik een Schwalbe Marathon Supreme 42 mm vouwband gebruikt. Deze band heeft een geadviseerde druk van 3,5 t/m 6 bar. Hier heb ik het zelfde mee gedaan als met de Super Moto alleen begonnen vanaf 3,5 bar. Steeds een ½ bar erbij en dan alles noteren.

 Het resultaat was anders dan ik verwacht had. Waarschijnlijk speelt het psychische hier ook bij mee. Het wegrijden en rollen leek met de smalle band makkelijker te gaan terwijl de resultaten aangeven dat ik met de brede band gemiddeld 0,5 tot 1 km/u sneller rijd dan met de smalle band. Mogelijk dat de smalle band in de stad sneller is bij optrekken en stoppen. Maar dat juist de brede band beter rolt op een recht stuk. Dit kan komen doordat de buiten diameter groter is dan bij een smalle band. Per omwenteling worden er meer centimeters afgelegd.

Naast het resultaat heb ik ook gekeken, of liever gezegd gevoeld, naar het gevoel van de band. De smalle band lijkt psychisch sneller en voelt wat nerveuser aan. Door de hogere bandenspanning krijg je meer trillingen door via het zadel en de handvaten. Op een geasfalteerde pad lekker zoevend en kort wendbaar maar over klinkers is elk randje voelbaar.

De brede ballonband geeft een mooie klank en voelt lekker soft aan. De kleine oneffenheden worden opgevangen en bij een grotere hobbel wordt de piek netjes afgevlakt. Bij een haakse bocht kan de band lekker op zijn zij worden gelegd en rolt weer makkelijk terug zonder dat je de neiging krijgt om direct tegen te sturen.

 Mijn bevinding is dat de bredere band toch iets sneller is dan de smallere band ook geeft de bredere band een hoger comfort. Voor woon- werkverkeer maakt het niet veel uit welke band er gebruikt wordt, Zelf vind ik de ballonband prettiger. Op fietsvakantie met veel bagage zou ik zeker voor de brede band kiezen en bij een slecht pad de spanning wat af laten lopen voor meer grip en comfortabeler gedrag.

Een brede band zou mijn keuze zijn maar wie liever met een smalle band rijdt…. Ook geen probleem. Voor mij zijn ze gelijkwaardig maar hebben ze beide een eigen karakter.

* http://www.schwalbe.com/nl/rollwiderstand.html