's Herenstraat 3a, 3155 SH Maasland  T: 010 - 59 123 18 | E: info@robsbikecenter.nl

Felle fietskoplamp gezocht?

Een interessante vraag want de laatste tijd is er op het gebied van verlichting best wel het één en ander veranderd. Led verlichting heeft zijn intrede gedaan en kan op veel manieren toegepast worden. Alleen geeft dit wat onduidelijkheid omdat we opeens praten over andere waarden bij lichtsterkte.
In deze uitleg willen wij hier wat meer duidelijkheid over geven.

Voorheen werd voor fietsverlichting altijd een gloeilamp gebruikt. Het gaf licht maar was niet heel sterk. Bij een gloeilamp wordt ongeveer 5% tot 10% van de energie gebruikt voor verlichting. Bij een gloeilamp geldt hoe hoger de wattage hoe sterker het licht. Maar eigenlijk zegt de wattage alleen iets over de hoeveelheid elektrisch vermogen wat nodig is om de gloeidraad te laten gloeien.
Door toevoeging van het gas halogeen is de gloeilamp verbeterd en het rendement is omhoog gegaan en het lampje kon kleiner gemaakt worden. De halogeenlamp geeft meer licht dan een gloeilamp maar ook bij de halogeen is het rendement nog steeds laag.

Dit veranderde toen de Light Emitting Diode de L.E.D. (of led verlichting in spreektaal) haar intrede deed. Een led werkt niet met een gloeidraad maar met een negatieve zijde die elektroden heeft en de positieve zijde heeft positief geladen deeltjes. Bij het aansluiten op een spanningsbron bewegen de negatieve elektronen en de positieve deeltjes naar elkaar toe. Wanneer het ene deeltje reageert op het andere dan verliest deze energie en ontstaat er een lichtdeel (foton). Deze meerder lichtdelen vormen samen een lichtbundel. Met weinig energie kan er een hoge lichtopbrengst gecreëerd worden.

Maar hoe wordt de lichtsterkte dan aangegeven?
Bij een gloei- of halogeenlamp wordt de sterkte met Watt aangegeven maar nu wordt er gesproken over Lumen en Lux. Wat houdt dat nu weer in?

Lumen = eenheid van lichtstroom
Lumen is de hoeveelheid uitgestraalde zichtbare licht vanuit de bron in alle richtingen.
Dit zegt alleen nog niet veel. Het geeft alleen aan hoeveel opbrengst de lichtbron geeft maar geeft niet aan hoe een bepaald oppervlak verlicht wordt. Het aantal Lumen wordt gebruikt om de helderheid van het licht aan te geven.

Fiets en licht techniek

Lux = licht (sterkte van het licht)
De aanduiding Lux geeft meer helderheid. Dit houdt in hoeveel licht er op een oppervlak schijnt en dat is de sterkte van het licht wat wij zien. Daar is een makkelijk uitleg over 1 lux is namelijk 1 Lumen per m2. Bij een sterke lichtbron die 1000 Lumen op 1 m2 schijnt is de lichtsterkte ook 1000 Lux. Schijnt dezelfde lichtbron van 1000 Lumen op 2 m2 dan halveert het aantal Lux naar 500 en schijnt dezelfde lamp op 10 m2 dan houden we nog maar 100 Lux over.
Hoe breder de bundel hoe minder sterk het licht wat wij zien.
Dat is wat wij willen weten bij een koplamp. Hoe sterk wordt de weg voor mij verlicht.

Bij een koplamp met een gloeilamp komt het aantal Lux op ongeveer 5 Lux en ongeveer 10 lux wanneer deze lamp met een goede spiegel uitgevoerd is waardoor de lichtstraal beter gebundeld wordt. Een halogeenlamp geeft rond de 10 tot 20 Lux. Dat is in vergelijking met een gloeilamp al een verbetering.
Bij led verlichting zien we dat het aantal Lux heel divers is. Zo zijn er simpele led koplampen die 10 Lux geven maar ook lampen die 90 tot 100 Lux geven.
Een koplamp met een laag lux waarde kan geen groot vlak verlichten en heeft een optimale lichtbundel vlak voor het wiel op de straat. Omdat de lichtbundel van de koplamp schuin op de straat schijnt wordt de lichtsterkte verdeeld over meer m2 dan wanneer deze loodrecht op de straat schijnt. Het voordeel van een hogere lux waarde is dat je een groter vlak kan aanschijnen met een hoge lichtsterkte.

Techniek in de koplamp
Om de lichtbundel te sturen en hem zo efficiënt mogelijk te maken wordt in de meeste led koplampen gebruik gemaakt van een spiegel waar de lamp in schijnt. Door de holling en verschillende vlakke in de spiegel wordt de lichtbundel in optimale vorm naar de straat gekaatst.
Heeft de koplamp geen spiegel of schijnt de lamp rechtdoor naar voren dan verspreidt het licht zich direct. Dit levert geen goede lichtbundel op en de bundel concentreert zich niet op de plek waar je hem hebben wilt.

Bij Santos is de meest gekozen verlichtingscombinatie de SON naafdynamo met de SON Edelux koplamp en achterlicht. De naafdynamo geeft bij een lage snelheid al voldoende spanning om goed licht te hebben. De SON Edelux koplamp heeft een lux waarde van 80 lux en geeft een mooie bundel ver voor de fiets uit. De verbeterde versie van deze koplamp heet Son Edelux II. Bij deze koplamp is een betere spiegel geplaatst waardoor er een vlakker en breder lichtbundel ontstaat met een waarden van 90 lux. Niet alleen vooruit op de straat maar ook de zijkant en de berm worden verlicht.