's Herenstraat 3a, 3155 SH Maasland  T: 010 - 59 123 18 | E: info@robsbikecenter.nl

Gebruik je kop, zet een helm op!

Fietsen is gezond en zolang de fietser gezond blijft, kan hij blijven fietsen.

Het klinkt logisch, maar toch willen wij in deze blog kijken naar het gezond blijven van de fietser door het gebruik van een fietshelm. Voor je het weet kan een fitte fietser met een goed onderhouden fiets toch in de problemen belanden.

 Onze monteur Leon rijdt nog wel eens een mountainbike wedstrijd. Hierbij is het verplicht een helm te dragen. Onlangs was hij na een wedstrijd blij dat deze regel bestaat en toegepast wordt. Vlak na de start ging het verkeerd en is hij ongelukkig gevallen, zijn fiets bleek zo defect dat hij niet meer verder kon rijden. Terwijl hij naar de start terug liep, merkte Leon dat zijn helm wel heel erg los zat, maar besteedde er weinig aandacht aan. Zijn gedachte was meer bij zijn fiets die overduidelijk kapot was (een krom frame), maar ook liet zijn rug voelen dat er meer aan de hand was. Toen hij bij de start terug was, zette hij zijn helm af merkte toen dat deze ook een behoorlijke klap had gekregen. 

De helm had gedaan waarvoor het gemaakt is: het beschermen van een hoofd. Door de val is de helm linksachter doorgescheurd en gebroken. Doordat de Abus helm een inwendig harnas heeft, bleven de stukken bij elkaar hangen na de klap. Het nut van een helm heeft zich weer eens bewezen en de schade bleef beperkt tot het materiaal.

Abus helm na ongeval

Impulse krachtsensor

Lorem ipsum dolor sit amet

Bekijken
Abus helm na ongeval gebroken

Projectnaam

Lorem ipsum dolor sit amet

Bekijken
Abus helm na ongeval links Rob's Bikecenter

Impulse motordeksel

Lorem ipsum dolor sit amet

Bekijken

Je denkt: “dat is de risico van de sport”. Maar is dat ook zo? Wij horen ook nog wel eens dat er tijdens het ‘normaal’ fietsen iemand valt en ongelukkig op zijn hoofd terecht komt. Wist jij dat er in de periode van 2015 t/m 2017 gemiddeld 198 fietsers door een verkeersongeval zijn overleden en dat er meer dan 3000 fietsers per jaar hoofd- of hersenletsel oplopen door een aanrijding of een val met de fiets?

Onderstaande alinea en link naar een onderzoek komt van de site www.swov.nl

In 2016 overleden er in Nederland 189 fietsers in het verkeer. Dit is ongeveer 30% van het totaalaantal verkeersdoden. Het aantal ernstig gewonde fietsers is niet precies bekend. Naar schatting ging het in 2015 om ruim 60% van het totaalaantal ernstig verkeersgewonden, wat zou overeenkomen met ruim 13 duizend. Een groot deel van de ernstig gewonde fietsers is het gevolg van een enkelvoudig fietsongeval, dat wil zeggen een ongeval waarbij geen andere weggebruiker direct is betrokken. Terwijl de veiligheid van de meeste vervoerswijzen de afgelopen jaren is verbeterd, geldt dat niet voor fietsers.

https://www.swov.nl/publicatie/mogelijke-slachtofferreductie-door-de-fietshelm

In bovengenoemd rapport wordt ook aangegeven dat wanneer iedere fietser een helm gaat dragen, dat er dan een vermindering zou zijn van 85 verkeersdoden en 2500 tot 2600 minder slachtoffers met ernstig letsel per jaar.

Wij vinden dat je hier toch wel even bij stil mag staan. Niet tijdens wedstrijden, maar juist bij dagelijks gebruik en toertochten is de meeste kans om een ongelukkige val te maken waarbij je op je hoofd terecht kan komen. Het ligt niet aan hoe goed we kunnen fietsen of hoe voorzichtig we zijn, als het mis gaat weet je nooit hoe je terecht komt. Een helm kan dan het verschil maken. 

Daarom hebben wij in ons assortiment Abus fietshelmen opgenomen. Laat je door ons informeren welke helm het beste bij jou past.