's Herenstraat 3a, 3155 SH Maasland  T: 010 - 59 123 18 | E: info@robsbikecenter.nl

fiets zithouding meting. Met de juiste houding wordt het fiesen op je Santos helemaal perfect.

Goede fietshouding

Om lekker te fietsen is een juiste zithouding belangrijk. Pijn in je kont, nek of tintelende vingers ontneemt veel fietsplezier. Wij voeren bij een adviesgesprek voor een nieuwe Santos altijd een fietshouding meting uit. Wij kijken o.a. naar de souplesse van het lichaam en met welke beperkingen en zitbotten afstand moet rekening gehouden worden. Daarna wordt er gemeten op de pasfiets. Welke type zadel en stuur passen het beste en in welke hoogte en afstand moeten deze gemonteerd worden. Klinkt ingewikkeld maar gelukkig worden we geholpen door een camera en computer. Met de meetgegevens wordt een testfiets opgebouwd waarmee tijdens een lange testrit ervaren worden hoe de Santos echt aanvoelt.

Soms is na de fietshouding meting nog extra aandacht nodig.

Afgelopen najaar is Rob op cursus geweest om onze fysieke fietsmeting verder te optimaliseren. Wij gebruiken al een programma om met filmbeelden de juiste zadel en stuur positie kunnen bepalen. Voor ongeveer 85% van onze klanten is dit voldoende om probleem vrij te kunnen fietsen. Voor de resterende 15% gaan wij ervan uit dat zij met wat extra aandacht ook probleem vrij moeten kunnen fietsen.

Waar wordt dan extra naar gekeken? 

Meestal gaat het om pijnlijke drukpunten in het zitvlak, een geschuurde huid of slapende delen. Ook kan er pijn in de knieën, enkels of voeten voorkomen. Op deze punten hebben wij onze kennis en kunde verhoogd. Onlangs hebben wij een zadeldrukpunt mat aangeschaft. Deze mat heeft een draadloze verbinding en wordt bij de pasfiets op het zadel gelegd. Wanneer een persoon hierop zit en fietst wordt de locatie en de hoeveelheid druk van de drukpunten dan zichtbaar. Dit geeft een duidelijk beeld over wat er veranderd moet worden. Dat kan de afstelling, kanteling van het zadel zijn of mogelijk een ander type zadel. In sommige gevallen kan de oplossing ook gevonden worden in een ander stuur of stuurafstand.

Het kan ook gebeuren dat iemand goed op zijn zadel zit maar toch last krijgt van het zitvlak of de knieën. Dit kan ontstaan doordat de voet door scheefstand niet goed op het pedaal staat en ook een slechte druk verdeling onder de voetzool zorgt voor onrust tijdens het fietsen. De cursus die hiervoor gevolgd is heeft duidelijk gemaakt hoe wij zit- en knieproblemen kunnen aanpakken door de voet beter te ondersteunen door middel van een aangepaste zool of aanpassingen van de eigen zool.

Wij vinden het leuk om met deze kennis meer mensen een goede fietshouding aan te meten.

Heb jij al een goede fiets, maar laat de zithouding nog te wensen over? Maak dan in het winterseizoen een afspraak zodat wij naar jouw fietshouding kunnen aanpassen. Een losse fietsmeting kost € 90,00 een zadelmeting € 120,-. De kosten voor het aanpassen van de fiets is afhankelijk van wat er vervangen moet worden.

De fietshouding meting wordt tijdens het adviesgesprek voor een nieuwe Santos uitgevoerd gratis uitgevoerd.